2012. július 15., vasárnap

Chilis bab "Seizan bushi" módra - saját értelmezésben

A chilis bab a Seizan-os bushik, kirándulások, saját főzéses események állandó, nagy sikerű étele. Minden benne van, amire egy harcosnak szüksége van. Hús, szalonna, bab, sajt és még csíp is, ami egy harcosnak természetesen nem akadály. :-)

Mi, családilag is nagyon szeretjük a chilis babot. Korábban átlagpolgár módjára a boltban kapható fűszerkeverékből készítettük. Ez persze csak addig tartott, míg először meg nem kóstoltuk a "Zoli sensei féle chilis babot". Azóta rá sem nézünk a bolti vackokra. Persze, mint a legtöbb recept esetén most sem emlékszem a pontos részletekre, de ez nem is fontos. A lényeges elemek megvannak, a többit az ízlés, fantázia és a lehetőségek szabják meg. Pont ez a szép a főzésben. Nincs elrontott étel, csak új :-) Ebben is hasonlít a szakácsművészet a boogie-woogiera :-)

Nos, miután ez az étel része lett a családi receptgyűjteménynek, mi is rendszeresen készítjük. Íme a mai verzió:


Az elkészítése nagyon egyszerű. Elsőként kell hozzá a tegnapról megmaradt, faszénen sütött csülök maradéka (ez általában kimaradhat, de ha van, nem érdemes kihagyni :-), főleg a zsíros részét és a bőrét - nagyon jó ízt ad!), szalonna (kockázott bacon, vagy ha nincs más is jó). Nálunk most füstölt főtt császárszalonna került a csülök mellé, valamint egy kevés füstölt bacon szalonna, aprítva. Ezt jó alaposan megsütjük, hogy az összes zsír jól kisülhessen. Ezután kerülnek rá a fűszerek: bazsalikom, oregánó, chilipaprika-por, bors. Továbbsütve pár perc után jöhet a fokhagyma, majd a darálthús. Mi öten 50-60 dkg húst eszünk meg egy étkezésre. Mikor a hús kifehéredett, beletesszük a babérlevelet. 2 perc után következik a paradicsompüré és egy kis víz. Kibontunk egy kukoricakonzervet, levét leöntjük a kukoricát pedig a kajához. A babkonzervnek én a levét is bele szoktam önteni. Ha már minden benne van, kóstolással véglegesítjük a fűszereket, forraljuk 3-4 percig, hogy összeérjenek az ízek. Utoljára még beállítjuk a só mennyiségét és kész. Reszelt sajttal, kenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése